Edumund Tarbell - artistul lunii noiembrie
Edmund Charles Tarbell,
n. 26 aprilie 1862 în West Groton, Massachusetts, a fost un remarcabil pictor
impresionist american, care a creat o varietate de portrete și de peisaje de-a
dreptul impresionante: opere în care apar de altfel membri ai familiei sale, cu
precădere soția, copii și frații soției.
Tarbell este acel gen de pictor care reușește să îmbine într-un mod unic reflexiile albului, ale unui alb sidefat-argintiu, cu cele ale auriului, toate acestea fiind specifice stilului Impresionist.
De o finețe extraordinară, picturile sale timpurii au un aer lejer, dar cumva sofisticat, în care întâlnim aceste distinse doamne cu ale lor rochii semitransparente, care alunecă ușor pe trupul lor mlădios, sublinind talia corpului într-un mod cât se poate de plăcut și de frumos.
Estimated reading time: 4 minutes, 0 seconds. Contains 802 words
Compozițiile din ultima parte a carierei sale de artist sunt influențate în mod considerabil de Vermeer, pictorul olandez din secolul al XVII-lea, portretele sale căpătând astfel o alură mai realistă. Tânărul Tarbell a arătat o inclinație deosebită pentru desen, astfel încât a fost trimis să studieze la Școala Normală din Massachusetts, în perioada 1877-1878, iar la vârsta de numai cincisprezece ani a fost ucenic la Compania Litografică Forbes.
După acestea, Edmund a studiat pictura la Școala de Arte a Muzeului de Artă din Boston, acesta împrietenindu-se cu Frank W. Benson și Robert Reid, studiind sub îndrumarea profesorilor Otto Grundmann și Frederick Crowninshield. Mai târziu, în 1884, acesta s-a alăturat lui Benson și Reid la Academia Julien din Paris, loc în care reproduce operele unor consacrați pictori de la Muzeul Louvre, acesta fiind momentul în care Edmund se aproprie din ce în ce mai mult de stilul mișcării impresioniste.
Pentru a-și completa studiile și cercetările, acesta a călătorit, alături de Benson, făcând turul Italiei, al Belgiei și al Germaniei, după care a revenit la Boston, loc în care își întemeiază o familie căsătorindu-se în 1888 cu o studentă la arte, Emeline Arnold Souther, cu care a avut patru copii.
Cu multă muncă, Tarbell a reușit să devină Membru al Academiei Naționale de Design și al Academiei Americane de Arte și Științe, în 1886. În perioada 1886 -1888 Edmund a fost unul dintre cei mai cunoscuți ilustratori și portretiști, iar mai târziu a început să predea la Școala Muzeului din Boston, devenind șeful departamentului de pictură în 1890- instituție în care a predat și în următorii douăzeci și trei de ani.
De asemenea, trebuie amintit, în 1913 acesta a fondat Asociația Breasla Artiștilor, iar în 1918 a fost ales pentru conducerea Școlii de Artă Corcoran. A petrecut aproximativ șapte ani la Washington, D.C, loc în care a făcut și reproduceri ale portretelor lui Woodrow Wilson și Marshall Ferdinand Foch, ambele fiind finisate în 1920, călătorind și prin Europa totodată pentru a executa și alte portete.
În timpul vieții sale, Tarbell a avut o influență extrem de importantă pentru artiștii din Boston, studenții lui fiind numiți "Tarbelliți" datorită faptului că au avut curajul de a adera la programul acesta riguros, cu standarde înalte, cu cerințe bogate, în care execuția unei opere impresioniste trebuia tratată cu mare grijă și atenție, astfel activitatea lui Tarbell fiind expusă la scară largă.
Acesta a primit numeroase premii și medalii, inclusiv premiul Thomas B. Clarke al Academiei Naționale de Design, în 1890, 1894 și 1900; Medalia Expoziției Columbien, în 1893; și Premiul Lippincott, de la Academia de Arte Plastice din Pennsylvania, în 1895.
Cu toate acestea, în 1926 artistul s-a retras la casa sa în New Castle, din New Hampshire, unde a și trecut în cealaltă dimensiune în 1938. În orice colț al lumii l-am întâlni, Edmund Charles Tarbell este amintit ca omul care a pictat cu tot sufletul acele doamne elegante, cu ale lor rochii în reflexii bogate, de mătase albă, de transparențele voalurilor care se intersectează cu razele soarelui, învăluite într-un dulce-mister.
Referințe: în josul paginii ↓ Update: 29. 08.2020
Secția: Scene și Portrete
Secția: Scene și Portrete II
Referințe:
artsy.net
artrenewal.org
biography.com
the-athenaeum.org
wikiart.org
Puteți descărca galeria de aici!