Introducere în Impresionism

04.07.2020

Curent artistic apărut în secolul al XIX-lea, în Franța, ce adoptă o viziune modernă asupra lumii, impresionismul se detașează de academismul tradițional, care promovează temele alegorice și mitologice, preferând să se concentreze asupra scenei în sine, a unui obiect sau asupra unui fenomen. 
 

Dezvoltându-se mai cu seamă în perioada 1867 și 1886, impresionismul este considerat ca fiind una dintre cele mai importante manifestări artistice fără de care arta nu ar fi ajuns astăzi la acest nivel.


Pictând în aer liber, artistul impresionist conturează o imagine care parcă se topește, care se diluează în atmosfera din scena redată de el, o scenă simplă de altfel, cu o tematică la fel de simplă de altfel, desprinsă din viața de zi cu zi. Umbrele sunt înlocuite de cât mai multe jocuri de lumini, iar culorile neutre sunt înlocuite de cele vii, vibrante, magnetizante.


Astfel, opera artistului impresionist devine o compoziție liberă care surprinde elemente în mișcare și experiențele personajelor din poveste, înlocuind dramaticul portret al clasicilor. Cu alte cuvinte, impresionismul marchează trecerea de la tradiționalism către modernism. Impresionismul marchează o perioadă a operelor dinamice, în care lumina are un loc privilegiat.


Termen folosit pentru prima dată de Louis Leroy, un cunoscut critic de artă care s-a lăsat influențat de stilul lui Claude Monet, în special de pictura "Răsăritul", acest curent prezintă evenimente de optimism debordant, de viață și speranță, în care omul, ci nu o zeitate, este eroul principal!


Lăsându-se ghidat de impulsurile de moment, artistul impresionist reușește să se transpună totul rapid pe pânza sa, în locul în care natura capătă o altă valoare, una reală de această dată, exact așa cum este ea.


Schimbările majore prin care trece societatea în perioada Revoluției Industriale se regăsesc în mod frecvent în picturile acestea, artiștii preferând să surprindă, în mod spontan, tot ce se află în jurul lor, eliberându-se de strânsorile clasicului studio.


Primii care au respins regulile tradiționale și au fost numiți mai apoi părinții impresionismului au fost Diego Velasquez, Francisco Goya, Courbet Ingres so John Constable, aceștia fiind urmați de pictorul Claude Manet în anul 1863, cel din urmă reprezentând un model pentru tinerii artiști impresioniști.




Secția: Scene și Portrete



Referințe:

artsy.net

artrenewal.org

biography.com

the-athenaeum.org

wikiart.org

Puteți descărca galeriile de pe contul meu de Pinterest.