Războiul dintre Rusia și Ucraina. O abordare filozofică creștină
"Unitatis redintegratio" de Conciliul Vatican II, Vatican, 1964
𝐑𝐚̆𝐳𝐛𝐨𝐢𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐑𝐮𝐬𝐢𝐚 𝐬̗𝐢 𝐔𝐜𝐫𝐚𝐢𝐧𝐚. 𝐎 𝐚𝐛𝐨𝐫𝐝𝐚𝐫𝐞 𝐟𝐢𝐥𝐨𝐳𝐨𝐟𝐢𝐜𝐚̆ 𝐜𝐫𝐞𝐬̗𝐭𝐢𝐧𝐚̆: 𝐈̂𝐧 𝐫𝐚̆𝐳𝐛𝐨𝐢𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐑𝐮𝐬𝐢𝐚 𝐬̗𝐢 𝐔𝐜𝐫𝐚𝐢𝐧𝐚 𝐚𝐦 𝐚𝐥𝐞𝐬 𝐬𝐚̆ 𝐢̂𝐥 𝐬𝐮𝐬𝐭̗𝐢𝐧 𝐩𝐞 𝐃𝐮𝐦𝐧𝐞𝐳𝐞𝐮!
Între Răsărit și Occident, aleg o reconstrucție umană bazată pe bunele și frumoasele moravuri, specifice unui grandios spațiu european, din păcate de mult apus. Aleg să învăț din greșelile trecutului și totodată să păstrez ceea ce este mai bun din el, să reanim omul nou, drept, bun, curat, cumpătat, iar pe aceste fundamente morale creștine, de o finețe serafică, haideți să reclădim Europa noastră liberă!
Între sanctificarea lui Volodîmîr Zelenski sau a lui Vladimir Putin, aleg să nu încurajez promovarea unei blasfemii. Din același registru, desigur, nu putea lipsi iraționala, machiavelica justificare a războiului, din pricina căreia astăzi suntem nevoiți să menționăm clericii, laicii, teologii, intelectualii creștini, indiferent de denominațiunea din care fac parte, care au diseminat informații cu caracter blasfemiator, în tot acest timp, în spațiul public, îndeosebi pe cei care au recurs la aceste acțiuni în mod repetat, cu intenția de a servi unei agende sau alteia.
Între o ortodoxie hibridă cu accente de iluminism, cu iz de umanism, cu un select parfum de protestantism și una autentică, ce se împletește în mod natural cu istoria, cu tradițiile și cultura din arealul mioritic, aleg să mă ghidez după nordul meu moral: adevărul. Văd mai limpede ca oricând traseul care i s-a stabilit Instituției Bisericii Ortodoxe Române și, atenție, nu doar acesteia. Un lucru benefic pentru sănătatea noastră psihică și pentru liniștea sufletească rămâne acela de a privi chestiunile acestea cu luciditate. Odată cu înaintarea războiului, inevitabil se va încerca implementarea unei tranziții de la o influență răsăriteană (bizantină) la o dogmatică de tip vestic. Războiul ruso-ucrainean vine, în fond, să faciliteze (accelereze) procesul de acomodare la ecumenism. O fi bine sau de rău? Pentru a afla răspunsul la această întrebare, ochiul conștiinței tale să îl caute pe al lui Dumnezeu. Numai tu, cititorule, împreună cu Dumnezeu, veți ști ce e mai bine pentru sufletul tău.
În momentul acesta, în care se scrie destinul unei spiritualități creștine a viitorului, ce poate fi mai util decât să ne rugăm? Războiul momentului este aparte nu doar prin calitatea sa de a se desfășura într-o așa-numită lume civilizată, la intersecția dintre continentul asiatic și cel european, dar și pentru că acesta trasează, pe lângă noile granițe fizice ale lumii, indirect, și noi structuri religioase, după cum bine se poate vedea. Astfel, acestui îndelungat și activ dialog interconfesional (a se vedea bibliografia) i se adaugă evenimentul războiului, care contribuie la procesul de unificare a tuturor cultelor creștine, și nu numai.
A nu semnala un derapaj teologic-moral din teama de a fi considerat fundamentalist religios, iată începutul falimentului moral - fie laic, fie sacerdotal - al omului recent. Căci aici nu se pune problema unui scepticism alimentat ideologic și conspiraționist, nici a vreunui relativism total, ci a valorii intrinsece a iubirii, a dragostei tale pentru Christos! Bineînțeles că vom încerca mereu să tragem astfel de semnale de alarmă, într-o manieră cât mai diplomatică, aproapelui nostru, căci altfel nici nu se poate să ne facem datoria de creștini. Iar dacă nici blândețea dumneavoastră nu îl poate ajuta pe aproape, lăsați-l! Rugați-vă să îl lumineze Bunul Dumnezeu!
Să procedăm după cum ne îndeamnă și Sfânta Scriptură: "Tu eşti lumina mea, Doamne! Doamne, luminează întunericul meu!" Cartea a doua a Regilor, Cap. 22, 29. Ar mai fi multe de spus, dar mă voi rezuma la atât: în fiecare război, să susținem pacea. În fiecare lacrimă, să vedem iubirea! Nu în cele din urmă, să nu uităm ce ne spunea filozoful Petre Țuțea: "În afara de Dumnezeu nu există alt adevăr!". Să nu uităm de Dumnezeu. Și nici de emisiunea "În fața ta", în care invitații - Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, și părintele Francisc Doboș, interfața Bisericii Catolice Române - ne vorbesc despre etnofiletismul rusesc, dar și despre cum au sărit bisericile surori în ajutorul refugiaților ucraineni până acum. O emisiune mai mult decât edificatoare.
Mai jos aveți toate materialele necesare. Cât despre acest articol, textul nu are rolul de a crea panică, schismă sau conflicte, ci doar pe acela de a pune în dezbatere o temă fierbinte, actuală, sensibilă, care ar trebui să preocupe toată suflarea creștină, și nu doar pe aceasta. PACE!
BIBLIOGRAFIE:
• "Teologia luptătoare" de părintele mitropolit Irineu Mihălcescu, 1941;
• "Unitatis redintegratio" de Conciliul Vatican II, Vatican, 1964;
• "Ortodoxie și vechi-catolicism sau Ecumenism înainte de Mișcarea Ecumenică" de părintele Ioan-Vasile Leb, 1966;
• "Ortodoxia și Religia Viitorului" de părintele Seraphim Rose, 1975;
• "Spiritualitatea pentru timpul nostru" de părintele Ioan Bria, Geneva, 1990;
• "Profeții despre Antihrist" de Dimitriu Skartsiuni, Atena 1991.
LINK-URI UTILE:
• Unitatis redintegratio: Decret despre ecumenism, 21 noiembrie 1964
• Commentary on Unitatis Redintegratio BY Daniel J. Castellano (2012)
• Orthodox Handbook on Ecumenism: Resources for Theological Education-"That they all may be one" (2014) Academia Edu
EMISIUNEA https://bit.ly/3LOjkMw
BONUS https://bit.ly/3kNrd8N(
Cuvinte-cheie: etnofiletism, fundamentalism, scepticism, iluminism, protestantism, ecumenism
Categorie: teologie
Genre: eseu tematic, articol de opinie